Liptovský Mikuláš bude v roku 2014 Mestom umenia

11.01.2014 Liptovský Mikuláš

10.01.2014 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Rok 2014 sa bude v Liptovskom Mikuláši niesť v znamení umenia v jeho najrôznejších variáciách. História mesta je úzko spojená s umením, kultúrou a s menami desiatok významných osobností, ktoré sa zapísali do dejín nielen slovenskej, európskej ale i svetovej literatúry, hudby, výtvarníctva či divadelníctva.
Mesto tak nadväzuje na minuloročné aktivity inšpirované 300. výročím súdu a popravy Juraja Jánošíka. V tomto roku v rámci projektu Mesto umenia priestor dostane aj umenie ako také. „Naším cieľom je priblížiť túto neodmysliteľnú súčasť spoločnosti do ulíc, k ľuďom, pre ľudí, aby sa ho mohli dotknúť a naplno zažiť, aby neostávalo za stenami kultúrnych inštitúcií, ale aby naplno slúžilo tým, ktorým je určené,“ priblížila myšlienku jej autorka Dana Guráňová, vedúca útvaru mládeže, športu a kultúry Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Múzeum Janka Kráľa, Liptovská knižnica G. F. Belopotockého, Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovské kultúrne stredisko i Liptovské múzeum z Ružomberka sa opäť spoja, aby vytvorili sériu nezabudnuteľných podujatí.
Srdce Liptova je Mestom olympijských víťazov vďaka známych a úspešných športovcov. Svoje korene tu však má aj množstvo nemenej významných osobností z umeleckého prostredia, alebo tu pôsobili ľudia, ktorí zasvätili svoj život tvorbe 'krásnych' vecí. V tomto roku čaká Liptovský Mikuláš hneď niekoľkých okrúhlych výročí – pred 185 rokmi tu G. F. Belopotocký otvoril prvú verejnú knižnicu na Slovensku, pripomenieme si 40. výročie Belopotockého Mikuláša, 20. ročník Rázusovie Vrbice či výročia narodenia rodákov Janka Alexyho, Ivana Laučíka, Júliusa Lenka, Dušana Pálku a iných.
„Oslavy budú tradičné i netradičné, chceme oživiť najmä centrum mesta, ktoré by sa malo zaplniť profesionálnymi i amatérskymi umelcami. Novinkou bude korzo so svetelnými objektmi na Ulici 1. mája počas leta, čaká nás množstvo podujatí inšpirovaných našou históriou v zaujímavom prevedení, Stoličné dní budú ešte tradičnejšie a dokonca akčnejšie. To je však len zlomok toho, čo pripravujeme,“ priblížila D. Guráňová.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región